Gerdina Fokking e.v. Hendrik Gerritsz van den Belt

DoorMarkop29/01/2012 - 13:46

Al geruime tijd zoek ik vergeefs naar de (voor)ouders van Gerdina Fokking.

Gerdina Fokking, landbouwster, ovl. voor 13 apr 1810.
relatie
met Henricus (Hendrik) Gerritsz van den Belt, zn. van Gerrit Jan Jansen van den Belt en Euphemia (Fenneken) Rötgers, geb. te Olst, ged. te Olst op 12 apr 1759 (getuige: Heilte Hendriks matrina matris), landbouwer, broodbakker, ovl. te Wijhe op 18 mei 1831.
Uit dit huwelijk 4 kinderen:

1. Euphemia (Femia) van den Beld, geb. in 1789, ged. te Wijhe, ovl. te Wilp op 21 jan 1848, tr. te Wijhe in 1810 met Lefert Gelderman, zn. van Jacob Gelderman (meesterbakker in de Koestraat te Zwolle) en Leverdina Santink, ged. NH te Zwolle op 1 sep 1782, bakker, ovl. te Wilp op 19 mrt 1845. Uit dit huwelijk 6 kinderen.
2. Gerardus Joannes van den Beld, geb. te Wijhe, ged. te Wijhe op 15 jul 1797 (getuige: Joanna van den Beld, sorore patris), belastingcommies, tr. te Zwolle op 16 jun 1836 met Maria Alberdina Rijntjes, geb. te Raalte, ged. op 24 jan 1805.
3. Ida Maria van den Beld, geb. te Wijhe, ged. te Wijhe op 5 feb 1799 (getuige: Joanna vidua de Jonge sorore matris), ovl. te Wijhe op 25 dec 1843.
4. Joannes van den Beld, ged. te Wijhe op 22 apr 1802, ovl. te Wijhe op 18 jan 1871, tr. te Wijhe op 1 sep 1841 met Joanna Jansen, geb. circa 1794.

Is zij een dochter van Theodorus Vokking en Ida Gerrits Hondman, tr RK Wijhe 3 mei 1747, getuigen Joanna Maria Vogelvanger en Joannes Teunissen Vosman?

De naam Ida komt bij de tweede dochter terug, terwijl Euphemia (dochter 1) de naam van de grootmoeder vaderszijde is. Omdat Ida niet zo heel veel voorkomt, zou deze filiatie niet zo gek zijn.Ook de dochter van dochter Euphemia heet Ida (Maria Gelderman). Doopinschrijvingen van kinderen van het echtpaar Fokking-Hondman heb ik nergens kunnen vinden...

Reacties

afbeelding van Mark

Beste Albert,

De voorouders van Gerdina/Gerritdina Fokking/Focking blijven me bezighouden; mocht er gelegenheid komen iets over die erfuiting uit 1780 mede te delen, of anderszins iets meer te weten te komen over het voorgeslacht, dan hou ik me warm aanbevolen.

groet,

Mark

afbeelding van Tilburger
Derk (DIrk) Vokking (Fokking, Fockin, Fockinck, Vokkink), overleden vóór 07-06-1794 trouwt Wijhe met IJda (Ida) Overmars (Horstman, Horsman), geborenb ca. 1713 en overleden 20-2-1813 te Zwolle. Ik heb 5 kinderen gevonden: 1. Joannes Theodorus, 22-05-1748 Kampen 2. Joannes Franciscus, 25-05-1749 Kampen 3. Maria, 09-07-1751 Kampen x 1775 Bernardus Hespin(ck): 5 kinderen 4. Joanna, 26-10-1755 Mastenbroek (Zwollerkerspel) x1) 1777 Joannes Wilhelmus de Jong(e): 8 kinderen, x2) 1806 Hendrikus Post 5. Gerritdina, ca. 1764 te ? x 1789 Hendricus van den Belt (Beld): 9 kinderen
afbeelding van Mark

Ha Carolina,
Dank! We hebben haar huwelijk in 1777 in Zwolle. Zij is de enige die als foopgetuige optreedt; menselijkerwijs gesproken zouden er toch meer kinderen uit dit lange huwelijk moeten zijn dan twee dochters uit 1755 en 1764...Ik had de indruk dat dit een RK familie is, en dan toch een NG doop...

afbeelding van carolina

Mark,

Je zocht toch dopen van het echtpaar Fokkink-Overmars?
er is 1 doop in Mastenbroek (NG) te vinden:
26-10-1755 Janna Fokkink d.v. Dirk Fokkinck en IJda Overmars uit Genemuiden.

afbeelding van Mark

Ha Ria,
Ik kan er nog niet direct iets mee.

1. Hendrik kan een eerder huwelijk hebben gehad: hij is 30 t.g.v. zijn eerste kind met Gerritdina Fokking. Een eerste huwelijk waaruit aanverwantschap is ontstaan is goed mogelijk. In dit verband zouden we het huwelijk vd Belt-Fokking moeten vinden om te zien of hij weduwnaar is bij dit huwelijk. Ik heb het nergens gevonden, en moet mogelijk gezocht worden in Genemuiden.

2. Als Hendrik gepatenteerd koekebakker is , dan moet hij een patent hebben gevraagd en gekregen. Mijn ervaring in Gelderland is dat de Frans-Bataafse archieven goed op orde zijn. Misschien zijn in Zwolle de lijsten met Overijsselse bakkers bewaard in het fiscale archief, en geven zij meer biografische informatie.

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Dit is het echtpaar Rientjes en Hendrik Derks van de Belt zou dan voogd van MZ zijn.

1775-02-26 - Op attestatie van Heijno drie sondagen afgekondigt Jan Rijntjes [Rientjes], wnr. van Janna Hendrikx onder Wijhe, & Hendrieka Derkx J.D. onder Heijno, & zijn met bewijs derwaars gegaan den 26 febr. - N.H. (onder)trouw Wijhe, RBSO 642.

1775-02-26 - Joannes Rijntjes [Rientjes] / viduus / et Henrica Diderici van 't Timmermans. Testibus Gerardo Boerhof et Zuana Wissink - Wetering(e) - R.K. trouw Raalte.

groet Ria

afbeelding van ria van bessen

Ik vind het wel een logische uitleg - jouw antwoord.

Maar - Er zou inderdaad dan wel een link moeten zijn naar de fam. Rientjes.

Je hebt hem ook niet ergens als doopheffer of getuige bij een van de andere dopen bij familie staan met patroniem?

afbeelding van Mark

Ha Ria,
Ik ga ervan uit dat de oudste dochter is vernoemd naar vaders moeder. Het 2e kind is weer een meisje. Dat wordt niet vernoemd naar moeders moeder, maar moeders vader. Mogelijk omdat hij al overleden is, en oma nog niet. Dit meisje overlijdt, en har twee opvolgende broertjes krijgen dezelfde naam. Men houdt vol tot opa vernoemd is, ook niet ongebruikelijk. Vervolgens is het eerste jongetje dat "vrij" vernoemd kan worden inderdaad een Gerardus, naar vaders vader. Meteen gevolgd door een Ida, moeders moeder. Waarmee de set grootouders in de 4 oudste levende kinderen compleet is vernoemd.
Daarnaast heeft Gerrit een zusje Joanna, dat optreedt als doopgetuige, en aantoonbaar onder de kinderen van het echtpaar Jansen van den Belt-Rötgers Dollekamp gevonden kan worden.
Voor Hendrik kan ik geen ander ouderpaar vinden, waar de vernoemingen terug kan vinden. Met name de niet zeer gangbare naam Euphemia valt dan op.
Het zou inderdaad een verschrijving kunnen zijn, maar dat zou moeten blijken. Daartegen pleit weer dat ik in dit gezelschap nergens Rientjes tegenkom.

afbeelding van ria van bessen

De schrijver van een begraafboek is vaak de koster.

Tot 1791 was Hendrik Deutelius koster, daarna weet ik het niet, kan het zo 1,2,3 niet vinden. Maar er is wel een kosterije groeve volgens het begraafboek.

Ik vraag me wel af waarom zij in die groeve zou zijn begraven, ze was toch RK en de koster niet. Alhoewel het in Wijhe wel allemaal makkelijk ligt.

Voogden zijn altijd; eentje van V-zijde en eentje van M-zijde, het moest familie zijn omdat de familie die plicht had. Zwagers zijn ook familie, weliswaar aangetrouwd.

Het moeilijkst in de rk kring is dat de aangetrouwde zwager inmiddels al weer is hertrouwd [en vaak weer in de familie terug] en dat bemoeilijkt het zoeken.

Zo zit ik ook met een Hendrik Derks van de Belt die voogd zou zijn bij een voogdijstelling van ene Rientjes in de tijd dat Hendrik Gerrits van de Belt in Wijhe woont.
Ik weet van wijlen Jan Rientjes dat hij dit niet kon oplossen. En ik toen ook niet, maar misschien nu wel??

Er is één Hendrik van de Belt in het RK doopboek die trouwens nooit Gerrits als patroniem heeft, die jij dus heb aangeduid als Hendrik Gerrits.

Maar wie is dan die Hendrik Derks van de Belt.

Een Hendrik van de Belt en een Berent van de Belt zijn diaconen van de RK kerk. En dan is er een Hendrik van de Belt die broodbakker is.

f16 - Wijhe, 12 van Bloeimaand [= mei] 1809 - Coram Scholtus Mr. R.Terpstra. Keurnoten Jan Kattenwinkel en Antonij Middelink. Verschenen is Hendrik van den Belt, gepatenteerd brood- en koekebakker, wonende alhier. Hij verklaart tengevolge van de Koninklijke Wet van de 16 van Grasmaand [= april] 1809 afstand te doen van de vrijdom, door het 36e artikel van de ordonnantie op het middel van het gemaal aan de koekebakkers toegekend om namelijk door hem rogge-zemelen te kunnen doen malen.

Zie je het dilemma ? Is dat Derks een verschrijving en komt dan van Derk Fokking ?

De doopdatum van Hendrik van den Belt scheelt precies 1 jaar scheelt met de doop in Olst als z.v. Gerrit.

Er is geen huwelijk te vinden. Hoe zeker weet jij verder dat hij als Patroniem Gerrits heeft, ook al omdat het 1e kind Derkje, 2e Derk enz. is?

afbeelding van Mark

In ieder geval later in zijn leven. Ik heb me wel afgevraagd of zijn oudste dochter daarom ook met een bakker is getrouwd.

Bron Burgerlijke stand - Overlijden
Archieflocatie Historisch Centrum Overijssel
Algemeen Toegangnr: 123
Inventarisnr: 13876
Gemeente: Wijhe
Soort akte: overlijdensakte
Aktenummer: 42
Aangiftedatum: 19-05-1831
Overledene Hendrik van den Belt
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 18-05-1831
Leeftijd: 72
Overlijdensplaats: Wijhe
Vader - -
Moeder - -
Partner Gerharda Rooseboom
Relatie: echtgenoot
Nadere informatie broodbakker; weduwnaar van Gerardina Fokkink; ouders niet vermeld

Pagina's