Geessien Assies op Niesinck te Wierden

Doormasjesop12/09/2008 - 08:24

Wie weet waar Niesinck ligt. Vermoedelijk is het een erf of boerderij in Wierden. Het heeft betrekking op Geessien Assies die daar vandaan komt. Getrouwd met Berent Hendriksen uit Ancum / Dalfsen. Wie heeft meer informatie over Geessien Assies.
Stamboom: www.asjes.com

Reacties

afbeelding van masjes

Afkomst van Geessien Assies is gevonden.

Berent Hendriksen en Geessien Assies gaan in ondertrouw op 05-04-1689 te Wierden, hier wordt Geessien Eskes genoemd. Geessien heeft een broer Jan Eskes welke 4 keer getrouwd is in Wierden. Vader heet Eskes (Esse) Janssen. Ze is dus geboren in Wierden en woonde in het gehucht Niessink, wat daar dus echt een streek is, volgens de kadasterkaarten.

afbeelding van anna67

Ik dacht dat de dopen pas begonnen waar VPND begint... (zo van 25 jaar geleden in het archief in zwolle.....

De naam Assies kom ik ook tegen in Den Ham. Er is daar ook een Assieshuis geweest.
Juist in Wierden bleven in mijn familie heel erg lang de achternamenn in gebruik. De voornaam Assie ben ik in de 18e eeuw heel erg weinig tegengekomen in Wierden en Rijssen en Den Ham. Dus om nu aan te nemen dat Assies wel de voornaam moet zijn van jouw voorouder, gaat mij wat te snel.
Ik denk zelf eerder aan een "achternaam a la bijnaam". Daar hoef je niet zo heel belangrijk voor te zijn hoor.
Het Niesink komt er dan weer achter als boerderijaanduiding, wonende op ... (op zo'n erf woonden heel veel stellen vaak, heel verwarrend omdat ze dan allemaal de boederijnaam voor de tijd dat ze daar woonden als naam gaan voeren).

Nog even over Elsen:
In het trouwboek van Wierden staat altijd vermeld: Elsen onder Rijssen. (in de 18e eeuw). Daarna weet ik het niet.

[ 21. September 2008, 23:32: Bericht gewijzigd door: anna67 ]

afbeelding van masjes

http://www.asjes.com/jpg/FemmigjeAssiesNisink.jpg
Gevonden in trouwen Wierden september 1672 Gerrijt Claasen van't kleine Cate JM en Jennighjen Assies Nisink JD beijde tot Wierden.
Wie heeft de dopen uit die periode. VPND heeft deze niet, helaas.

[ 21. September 2008, 14:47: Bericht gewijzigd door: Michelle Asjes ]

afbeelding van masjes

Als ik een landkaart uit 1868 erbij pak valt Rectum en de Els toen in Wierden.

afbeelding van masjes

Ik kom in Mastenbroek overlijdensakten tegen een Jan Hendriks Niesink, begraven 12 november 1812. Hier wordt Niesink dus gebruikt als familienaam. De volledige naam van Geesien kan dus zijn Geessien Assies(Assien(s)) Niesink.

afbeelding van masjes

Ik heb de akten ook ff bekeken. Het is erg veel belofend. Ik heb in ieder geval vrijwel zeker het erf Nisink gevonden. Ik kan alleen niet aannemen dat Henrik Nisink de vader is omdat de naam Assien/Assies/Asseijs niet terug komt. De voornaam kan zelfs van grootouders of andere familie vandaan komen, maar de patroniem is vrijwel zeker de voornaam van haar vader; of de achternaam (familienaam) dit is echter niet erg waarschijnlijk omdat ze niet belangrijk genoeg waren. Ik blijf zoeken naar een Assien in de omgeving Rijsen/Wierden. Thx all.

afbeelding van anna67

De laatste optie bindt RIjssen weer aan Wierden: Elsen valt onder Rijssen maar Rektum onder Wierden.

afbeelding van J. Krooshoop

NG ged. Rijssen 28.4.1672 Gesien, dv Henrik Nisink en Gerijtien; Elsen.

Dit zou de gezochte kunnen zijn.

Van dit echtpaar nog volgende kinderen:
6.11.1659 Jenken; Elsen
14.8.1662 Altien; Elsen
13.9.1663 Jenken; op den Hof te Rektum
22.3.1667 Jenken; Elsen
9.8.1668 Jenken; Elsen
14.5.1671 Jenken; op den Hof te Rektum

Volgens het verpondingsregister van Twente (1601) bevond zich in het landgericht Kedingen, buurschap Elsen, een erf Nysinck (in 1602 Nisinck); in 1475 Nysing genoemd. Later Groot Niezink (Niesman), verdwenen in de 19e eeuw. Klein Niesink thans bekend als Schöppert.

[ 17. September 2008, 01:25: Bericht gewijzigd door: J. Krooshoop ]

afbeelding van masjes

In Heemse; "op Niesink te Collendoorn". 10 oktober 1661 Rijssen onbekend kind van Hendrikien Assies. Hier wordt trouwens Geessien als Geseken geschreven. In Rijssen komen veel Assinks voor; ik heb echter nog nooit een verband gezien tussen Assink en Asjes/Assies. Verder kom ik Assien en Assies tegen, ik heb hoop.

afbeelding van masjes

Bedankt to zover. Ik heb alle gegevens die er zijn reeds. De tip van Nisink uit Rijssen ben ik verder aan het uitzoeken Thx. De persoon die je aangeeft, Hein, is te laat geboren Geessien Assies is rond 1670-1680 geboren. Piet nog bedankt voor de extra info. Ik ga morgen in zwolle nog ff in diverse kerkboeken kijken. Het schijnt dat huwelijken uit naburige gemeenten schaduw werden bijgehouden achterin de boeken uit Zwolle.

Pagina's