Derkje-Dirkje Jacobs van den Esker

Doorvan'tspijkerop22/02/2018 - 22:18

Van Derkje weet ik eigenlijk veel te weinig en gegevens die op haar betrekking zouden moeten hebben kan ik nergens bevestigd vinden.  Ze werd vermoedelijk geboren in Apeldoorn, ca. 1810. Haar ouders zouden zijn  geweest Jacob Jansen van den Eschert (1764-1870), die in 1808 in Heerde trouwde met Geertje Willems Koentjes.  Derkje krijgt in 1831 een kind van een onbekende vader, geboren te Hattemerbroek/Oldebroek dat de naam krijgt: Jacob van den Esker. Het kind wordt dan door haar vader daar aangegeven. Derkje zou later (06-12-1834 ??) te Zwollekerspel getrouwd zijn met Heimen Kamphuis, die in Zwolle overleed op 22-10-1867. De laatste datum is zeker en hij was toen inderdaad haar echtgenoot.  Derkje zou ook te Zwolle overleden zijn maar ik vind daarover geen informatie.

Wie weet meer over Derkje/Dirkje ??

Reacties

afbeelding van Egbert_

Dirk van 't Spijker was bedoeld als ;)

afbeelding van van'tspijker

Egbert,

Bedankt voor aanvullende info; zeer gewaardeerd.

Dirk van 't Spijker was mij bekend.

Frits.

afbeelding van Egbert_

Op wiewaswie.nl is het overlijden van Heimen Kamphuis te vinden (22-10-1867, Zwolle). Volgens die akte heet zijn vader Karel Kamphuis.

Een zoon van Karel Kamphuis met de naam Heimen trouwt op 06-12-1834 te Oldebroek met Derkje Jacobs, 23 jaar, dochter van Jacob Janssen en Geertje Willems.

Te vinden in het geldersarchief: gedoopt op 30-12-1810 Derkje, dochter van Jacob Janssen en Geertje Willems.

www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=37&mizig=128&miadt=37&mia... (afbeelding 277)

Volgens datzelde geldersarchief zijn getrouwt (of: ondertrouwt) te Heerde:  Jacob Jans en Geertje Willems, vader van de bruid Willem Coenjes.

www.geldersarchief.nl/bronnen/personen?mivast=37&miadt=37&mizig=128&mivi...|Willems&mip1=Jacob|Geert*&miej=1811

Deze personen zijn ook terug te vinden op de site Oldebroekse Families van Bertha van Boven:

www.hendrikvanboven.nl/genea/getperson.php?personID=I25763&tree=fam

Op die site staan ook bronvermeldingen, voor als je alles zelf wil nazoeken. De site beperkt zich niet enkel tot Oldebroek. Mogelijk dat je de volgende persoon ook nog interessant vindt:

www.hendrikvanboven.nl/genea/getperson.php?personID=I32951&tree=fam

 

 

afbeelding van van'tspijker

Bedankt Ria, ik ga gewoon door met zoeken, medfe met behulp van jouw aanwijzingen.

Frits.

afbeelding van ria van bessen

De naamsaannemingen van Epe, dus Gelderland, vind je niet bij het HCO. HCO is Overijssel.

Als je zoekt op www en je hebt geen abonnement dan mis je namen door dat ze net iets anders zijn geschreven dan je invult. M.a.w. je kunt dus geen * of ? gebruiken bij de zoekfunctie zonder abonnement zoals bij de GI van het HCO. Dat zou een oorzaak kunnen zijn?

Gert van der Esschert - je kunt googlen op die naam - heeft zeker interesse voor geschiedenis. Hij verzamelt oude foto's, dus misschien voor jou ook interessant?

 

afbeelding van van'tspijker

Wim, Ria,

Allebei weer hartelijk dank, prima aanvullingen die ik helaas zelf niet kon vinden. Waarom lukt het mij niet als het zo eenvoudig en logisch kan ??  Zelfs een Jan Jansen blijkt in de archieven van Overijssel niet voor ten komen; op mij scherm dan.  Wat doe ik fout ??

Ria,

Inderdaad komen er nog van den Esscherts voor in Epe. En als ik een enkele ontmoet is er geen notie van waar ze oorspronkelijk vandaan komen.  Voor mij is dat triest, maar kennlijk voor hen geen probleem.  Maar wanneer en waar en waarom deze naam op een moment ook overging op ""van den Esker"" heb ik nergens kunnen vinden. Weet jij dat ??  de aktes van naamsaanneming van 1811 vind ik helaas op de site van het HCO niet. Of kan ik niet goed zoeken ??

afbeelding van ria van bessen

Derkje is te Apeldoorn geboren op 12-12-1810 als Derksje d.v. Jacob Janssen en Geertje Willems en gedoopt op 30 dec NG. Haar zus Jentjen is  geb 3 dec en gedoopt 24 dec 1808.

Bron Apeldoorn NG dopen 1772-1811

Huwelijk te Heerde op 21 febr 1808 hij als jm van Epe, zij als jd van Heerde.

Volgens mij wonen er nog steeds nazaten van van der Esschert in Epe. 

 

afbeelding van wim meijberg

Overlijden via wiewaswie Derkje van den Esker https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/36827367