christelijke scholen in Zwolle en omgeving

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op14/02/2005 - 09:48

Hallo,
Mijn overgrootvader, Hendrik Frugte, geboren 1829, was omstreeks 1850 onderwijzer op scholen en bij particulieren in Zwolle. Hij trouwde in 1859 met Derkje Slag uit Zwolle. Kort daarop begon hij met het oprichten van christelijke scholen in Zwolle en Zwolle kerspel en Zwartsluis.
Wie kan mij hierover iets meer vertellen.
Waar kan ik gegevens over deze scholen vinden, bestaan deze scholen nog.

Groeten Hanneke

Reacties

afbeelding van K. Tippe

R. Reinsma heeft de onderwijsrapporten van inspectuer Wijnbeek gepublicceerd in verschillende provinciale historische tijdschriften. In de Overijsselse Historische Bijdragen, jaargang 80 (1965)van de VORG heeft hij een onderwijsverslag over Overijsselse scholen gepubliceerd. (staat in de leeszaal van het HCO)Daarin wordt iets gezegd over een dweperige schoolmeester in Zwartsluis, die tegen de regels in leerstellig onderwijs gaf. Karikaturaal beeld met de lichamelijke kenmerken van de dweper. Op de site van Remery staan veel gegevens over onderwijsgeschiedenis en ook de nodige literatuurtips. Ik weet de sitenaam niet, maar met een zoekmachine moet het goed te vinden zijn.

afbeelding van hannekefrugte

Janine bedankt,
Ik ga zeker verder met deze informatie.
Hanneke

afbeelding van Jeanine Otten

Hanneke, in het Historisch Centrum Overijssel zijn 2 archieven bewaard waar je misschien iets aan hebt: Toegang 970, Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs te Zwolle 1850-1970.
Toegang 972, Vereniging voor Cristelijke Volksonderwijs, afd Zwolle 1869-1970. Je kunt deze op de leeszaal van het HCO aanvragen, geopend dinsdag tm zaterdag 9-17 uur. De leeszaalmedewerker is je graag behulpzaam bij het aanvragen. Je kunt daar ook de adresboeken vanaf 1871 raadplegen, in de bibliotheek snuffelen en de foto's van gebouwen en straten in Zwolle bekijken.

Op de website van het HCO (www.historichcentrumoverijssel.nl) is onder de knop "Collecties" > "Beeldcollecties" de beeldbank "Kijk nou! Zwolle" te vinden (http://83.137.17.27/atlantis/). Daarin kan je zoeken op "school". Daar vind je bijvoorbeeld de Christelijke School in de Goudsteeg, later Wijnbeekschool genoemd.

Monumentenzorg en Archeologie Gemeente Zwolle heeft in 1997 een vouwblad gemaakt over schoolgebouwen in Zwolle. Dit is te vinden op www.zwolle.nl > Algemeen > Historie > Archeologie. Je krijgt dan de verschillende foldernamen te zien, het gaat om folder 21.

In de hoop je hiermee iets verder te hebben geholpen,
met vriendelijke groet,
Jeanine Otten, Informatiespecialist Historisch Centrum Overijssel.