Boerderijtjes 18e eeuw in Windesheim

Doorbomslagop12/09/2017 - 15:01

Ik kom in mijn onderzoek naar voorouders (Bomhof. Lucas(sen), Henricks) uit Windesheim, Herxen, Harculo en omgeving een aantal keren verwijzingen naar boerderijtjes in Windesheim en omgeving tegen, zoals "op/in den Bomhof", het Sandthuijs, den Vrijhof. Mijn voorvader Hendrik Lucas, zoon van Lucas Lucassen, heeft na zijn huwelijk met Hermina Jansen op enig moment de naam Bomhof aangenomen. Deze naam komt van Hermina's grootvader, Berent Berents Bomhof, die waarschijnlijk "op/in den Bomhof" in Harculo woonde. Is er meer bekend deze boerderijtjes?

Jan Bomhof

 

 

 

Reacties

afbeelding van bomslag

Dank, vele losse druppeltjes informatie maken de emmer ook vol! 

afbeelding van Henri Wolf

De Bomhof in Windesheim was een katerstede, die net achter de huidige begraafplaats heeft gelegen.  

afbeelding van ria van bessen

Ja, dat moet inderdaad Asseltjen zijn ipv Albertjen.

Deze gegevens zitten niet in de Generale Index van het HCO, bij mijn weten tenminste niet.

Maar digitaal een kijkje nemen op de website van het HCO zou misschien nog wat kunnen opleveren?

afbeelding van bomslag

Dank je wel Ria,

weer wat meer informatie. Ik moet toch maar eens naar Zwolle afreizen om genoemde stukken in te zien, kan ze online helaas niet vinden.

Eén vraag over jouw tekst: in tweede alinea "Albertjen testeert" moet zijn "Asseltjen testeert"? Hermina is immers de dochter van Albertjen.

Bedankt voor weer wat extra informatie,

Jan Bomhof

 

 

afbeelding van ria van bessen

Misschien is het al bekend, maar voor alle duidelijkheid.

Albertjen gebruikt al de naam Bomhof in de voogdijakte die wordt opgesteld op 24 nov. 1731 volgens f49 ORA Zwollerkerspel. Ze heeft 8 kinderen en voogden worden Jannes Hendriks zwager van de moeder en Hendrik Willems, de buurman. Vier kinderen wonen nog thuis en die krijgen 1 ducaton voor de erfuiting.

Zwager Jannes Hendriks noemt zich ook van den Bomhof te Harculo en is gehuwd met Asseltjen Berents, de zus van Albertjen. Albertjen testeert haar linnen en wol, zilver en goud aan haar nicht Hermina Jansen dochter van wijlen haar zus Albertjen Berents. Dit volgens f309 dd 4 nov 1741.

Hendrik Lucas wordt genoemd onder Herculo op blz of folio 176 in het Hoofdgeldregister 1764 met 4 personen [boven 17 jr] en in het HFG van 1767 heet hij Hendrik Bomhof, weer met 4 p. genoteerd.

Volgens de personele quotatie van 1751 zit Jannes Bomhof [de zwager] onder de 11e classe [bezit onder de 200 gls]. De moeder van Hermina is overleden in 1738, haar vader voor 1731, dus over hen zijn geen gegevens te vinden in deze registers.

Je kunt via de digitale kaarten/kadaster wel de Bomhof opzoeken - volgens het boek der huizen is het Herculo huisnr. 10, kadastraal nr = L 110

 

 

afbeelding van bomslag

Dank je wel Ria van Bessen,

De namen Albertjen Berents en Jannes Flier heb ik bij de voorouders zitten, via hun dochter Hermina Jansen met Hendrick Lucas wordt Bomhof de familienaam, voor het eerst gebruikt bij geboorte van hun zevende kind in 1763. Ik heb online wel enkele vuurstederegisters gezien bij Wijhe, Zwollerkerspel en Zwolle, maar alleen van 1682 (www.vanpapiernaardigitaal.nl).

Maar ik kan weer wat opnemen in mijn familieverhaaltje. Nogmaals bedankt,

Jan Bomhof

afbeelding van ria van bessen

Albertjen Berents en Jannes Flier uit Harculo [Zwollerkerspel]. Dit echtpaar woonde op de Bomhof rond 1731. Volgens het vuurstederegister van 1751 heeft deze Bomhof 1 vuurstede en is Jacobus Everts Medicina Doctor van Sonsbeek eigenaar.

Er is ook een Bomhof gelegen aan de Pletterstraat in Herxen [Wijhe], deze is gekocht van P.W. van Sijtzema in 1744 door Evert Jan Strabbe x Antonia Wijten voor 1050 gls en door zijn weduwe weer verkocht aan Cornelis Dwars scholtus te Olst in 1767. De Bomhof bestond toen uit een huis en hof, boomgaard en zaailanden.