Berend (Jansen) Kooi(j)man

Doorharm56op31/10/2013 - 22:38

Een eindpunt in mijn kwartierstaat. Toen ik pas met genealogie bezig was had ik nog een vader en moeder voor Berend, maar die heb ik later geschrapt.

Berend (Jansen) Kooiman is waarschijnlijk boer aan de Hoogeweg in Kamperveen Geboren ca. 1730 en overleden op 18 februari 1803 Kamperveen. Berend is twee maal getrouwd, eerst met Jannigje (Jans) Dieck geb. ca.1730 en overleden 20 april 1776 Kamperveen Ze zijn getrouwd ca. 1759. Tweede met Janngjen Egberts, Gedoopt waarschjnlijk 30 november 1749 Kamperveen en overleden 25 maart 1820 Kamperveen. het tweede trouwen ca. 1787

De Kinderen uit het eerste huwelijk

Truidje - gedoopt 10 mei 1760 Kamperveen
Aaltje - gedoopt 21-maart 1762 Kamperveen
Toon - gedoopt 16 september 1764 Kamperveen
Jacob - gedoopt 1 december 1765 Kamperveen
Aaltjen - gedoopt 10 maart 1771 Kamperveen
Toon - gedoopt 19 juni 1774 Kamperveen

Kinderen uit het tweede huwelijk

Aaltje - gedoopt 10 mei 1789 Kamperveen
Aaltje - gedoopt 30 januari 1791 Kamperveen

Bij het vernoemen heeft Aaltje een grote voorkeur. De patroniemen van de vaders van Berend en Jannigje komen in het vernoemen niet voor. Geen Jan.

De afgelopen 5 jaar heb ik natuurlijk wel nagedacht over mogelijke verwanten in de omgeving. Op Zalk is een familie die zich Kooiman - Fox noemt (er is een akte waar de kinderen genoemd worden, maar geen Berend) en in Oldebroek is een familie Marten Jans die ook een oorsprong in Zalk heeft(Oldebroekse Families).

In het "straf" archief van Kamperveen bevind zich een akte over het weg nemen van een Zondagse sigaren door door een dienstmeid, die zich benadeelt voelt vanwege kwaad sprekerij.

Harm

Reacties

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Het van Dijk verhaal klopt perfect. Aaltje Cl. Schierholt was eerder gehuwd met Berent Thijssen Hengevelt ondertrouw te Vorchten 2 mei 1717, huwelijk te Wilsum op 23 mei 

Berent is overleden  - zie nr 402 dd 2 jan 1731 Kampen voogdij dl 134 - en daarna huwt ze met Jan Gerrits Dijk, de laatste is trouwens ook voogd over de kinderen van Wolter Vogel en Jannigjen Derks Hengevelt.

Jannigjen Jans van Dijk heeft als voogd van MZ Gerrit Berents Hengevelt wonende a/d Zwartedijk en Gerrit is dus de zoon van Aaltje uit het 1e huwelijk met Berent T Hengevelt

Jannigje J Dijk haar broers Berent en Rutger zijn trouwens overleden voor 9 dec 1743 want alleen Jannigjen wordt nog genoemd als erfgenaam [kleindochter]  van haar oma Jennigjen Jacobs.

Als de ouders van Hendrik Jans Dril soms Jan hendriks Dril en Geertjen Martens zijn, dan is het me een raadsel waarom Jannigjen J Dijk haar kind Gertrui noemt of het moet een verbastering zijn van Geertjen?

 

afbeelding van ria van bessen

O, ik bedoel alleen maar dat hij Berent Jans van de Wetering wordt genoemd als hij zijn aankomende vrouw assisteert wanneer zij de voogdijakte laat opmaken.

Heel vaak zijn de mombers die de weduwe assisteren de man waarmee ze op het punt staan te gaan trouwen. Heel handig als er geen trouwboeken meer zijn.

En verder dus .. dat als hij de zoon is van Jan J Fox alias Kooiman dat er dan familie als voogden worden gesteld, Marten zijn broer leeft nog en als die wordt genoemd dan is het bingo.

afbeelding van harm56

Ria je maakt me nieuwsgierig, maar deze week ga ik niet naar Kampen

Harm

afbeelding van ria van bessen

Je komt er wel achter hoe het zit, als je de voogdijakte hebt gevonden die is opgemaakt wanneer Berent hertrouwt.

Berent heette eerst van de Wetering en daarna Kooiman.

afbeelding van harm56

Deze gedachte is ook bij mij opgekomen, het dopen van Truij heb ik nog niet gevonden. Het echtpaar Hendrik Jans [Dril] en Jannigje Jans Dijck laten op 29 feb. 1756 in de Bovenkerk te Kampen wel Aaltje dopen. Ze wonen dan aan de Zwartendijk. 

Het vernoemen bij de familie Kooiman is nooit een sterk punt geweest, waar komen de namen Martinus en Berent vandaan. De eerste Trui kan ook vernoemd zijn na overgrootmoeder Trui Jansen, maar de aanname van Ria is aannemelijk.

Het vernoemen van de Aaltjes kan wel verklaard worden, deze zijn vernoemd naar Aaltjen Klaasen Schierholt.

Berent Jans zou gedoopt zijn 30 jan. 1730 te Zwolle net als Marten op 7 jan. 1728 in Zwolle, de andere kinderen van Jan Jansen [Fox] [alias Kooijman] worden gedoopt Hattem en Zalk.

 28-1-1778: Jan Jansen Kooyman verkoopt aan zijn zoon Martinus Kooyman en zijn vrouw Janna Garrets twee morgen land, vanouds genoemd het Breewegsland, gelegen in het Zalkerbroek, voor 250 gulden [ORA Zalk & Veecaten, boek 17, fol.298, 299]. 

2-1-1722: Dries Lubberts Dijk heeft overgedragen aan Jan Fox en Truij Jansen, ehelieden, vier morgen land, genaamd het Bredewegsland, gelegen in het Zalcker Broek. Op dezelfde dag verklaart Jan Jans Fox 200 Car. guldens schuldig te zijn aan Dries Lubberts Dijk. De schuld is op 27-2-1724 geroyeerd [ORA Zalk en Veecaten nr.15, 184-185].

Het lijken wel wiskundige sommen (vergelijkingen met één onbekende) Jan Jansen en Janna Herms laten in Zwolle twee zonen Marten en Berent dopen, Marten [Martinus] Jans Kooiman is tot nu toe duidelijk gelinkt via de bovenstaande 2 beschrijvingen van het Rechtelijk Archief. de zoon Berent Jans Kooiman is de onbekende. Mag je dan concluderen dat Berent Jans Kooiman een broer is van Marten Jans Kooiman en zijn ouders?

Uit de Volkstelling 1748 Zalk

 

Man    Gerrit van Unen

Vr        Berendje Jans

+10      Henderik Gerrits

-10       Gerrit Gerrits – Janna Gerrits – Geertje Gerrits – Berentje Gerrits

Vrij      Jennigjen Jans

In. d.    Gerrit Jans – Gerrit Dries – Berent Jans – Geertjen Klaas – Geertruij Willems

 

Man    Dirk Simons Docter

Vr.       Mergje Aalts

+10      Hendrik DIrks – Gesine Dirks

-10       Willemine Dirks

In d.     Herm Jans – Elsje Jans? – Marten Jans – Henderine Lamb. – Hille Hend.

 

Man    Jan Kooiman (JansenFox)

Vr.       Janna Herms

+10      Gerrit Jans

-10       Hend. (rikje) Jans  - Antonij Jans – Egbert Jans

In 1748 waren Marten en Berent resp. 20 en 17 jaar oud en waren zoals ik dit lees waren ze in dienst van buren van Jan Jansen en Janna Herms. Ze waren oud genoeg om aan het werk te zijn, Janna Jansen Fox wordt ook niet genoemd.

Ik hoop door het lezen van Rechtelijk Archief van Zalk of Kamperveen nog meer te vinden, het tweede huwelijk van Berent Jansen Kooiman ca. 1787 zou een mogelijkheid zijn, wat in het vat zit verzuurd niet, maar we kunnen niet alles tegelijk.

Harm

afbeelding van ria van bessen

Dan blijft toch de vraag staan, wat is dan de verbinding Berent Jans alias Kooiman met de familie Fox - Kooiman?

Janna Jans Fox haar ouders zijn Jan Kooiman en Janna Harms van Sloten.

Jannetje van Dijk haar kind uit haar 1e huwelijk heette ook Trui en daarna wordt er weer een Trui gedoopt als kind van Berent. Twee keer een Trui achter elkaar? Het kan, maar het lijkt me eerder toe dat de eerste Trui overleden is voor de geboorte van de 2e Trui?

 

afbeelding van harm56

We moeten het ook niet moeilijker maken dan het is. Dit was een zoek tocht naar de familie Kooiman en zijn voorouders.

Trui Jansen is nog niet gevonden, ondanks dat ze bij de huwelijksinschrijving van Zalk is.

Over Janna Herms van Sloten hebben we een hele dicussie op dit forum gehad.

Jannigjen Jans Dieck is in het forum nog niet veel besproken, maar in mijn inleidend verhaal noem ik toch een aantal zaken.

Berend (Jansen) Kooiman is waarschijnlijk boer aan de Hoogeweg in Kamperveen Geboren ca. 1730 en overleden op 18 februari 1803 Kamperveen. Berend is twee maal getrouwd, eerst met Jannigje (Jans) Dieck geb. ca.1730 en overleden 20 april 1776 Kamperveen Ze zijn getrouwd ca. 1759.

Het eerste kind Truidje wordt gedoopt op 10 mei 1760 Kamperveen

Nu komen we in het rechtelijkarchief van Kamperveen een wed. tegen die wil hertrouwen, Ze heeft de naam Jannetjen Jantz Dijk, het is nov. 1759, ze wordt geassisteerd door Berent Jantzen (van de Wetering - Kooiman?) , dan mogen we denk ik wel concluderen dat deze weduwe eind 1759 is getrouwd met Berent Jansen Kooiman.

Dick ik zal via je profiel mijn e-mail adres door tegeven

Harm

afbeelding van dick kooiman

Beste Ria en Harm,

Ik heb inmiddels een overzicht gemaakt van de familie Jans Kooiman Fox tot in de huidige tijd. Jullie informatie heeft daar erg bij geholpen of heeft mijn eigen vondsten bevestigd. Ik zou dat overzicht graag aan jullie voorleggen, ter informatie en/of correctie. Maar ik heb jullie mail adressen niet. Zouden jullie die willen geven? Of mag dat niet op dit discussie forum?

In afwachting

Dick

afbeelding van ria van bessen

Maar dat is toch niet de gezochte Jannigje Jans Dijk? Volgens je openingspost zoek je Jannigjen als vrouw van Berent Kooiman of mis ik iets?

afbeelding van harm56

Een aanvullend vervolg. Natuurlijk altijd benieuwd geweest wie Jannigjen Jans Dieck zou zijn. In de loop de jaren wel een kandidaat gevonden, die het zou kunnen zijn:

RAK 101 FOLIO: 5v DATUM: 28-11-1740

onderwerp Kinderbewijs

onroerend goed De Ossenkamp, het Hambroek, het Duive Berents land, een katerplaats samen met Jan Freriks Schierholt

comparanten Claassen, Aeltien Wed. van Jan Gerritsen Dijk Moeder

Henriks, Helmig Voogd Jans, Claas Voogd

samenvatting Comparante verklaart voor haar minderjarige kinderen Jannegien, Berent en Rutger als vaders erfdeel te hebben gereserveerd aandelen in diverse vaste goederen, een best paard of koe uit de stal of ieder 50 daalder, verder de lijfstoebehoren e.d. Zij belooft te doen wat een goede moeder verplicht is te doen, waarmee de voogden tevreden zijn.

NB. In de kantlijn: op 15-01-1755 heeft Jannechien Jansen Dijck met echtgenoot Henrick Jans de voogden bedankt. bijzonderheden Details in de akte. 

Een probleem deze Jannechjen Jans Dijck gaat op 13 dec. 1754 in Kampen in ondertrouw met Hendrik Jans

13 dec. 1754                      Hendrik Jans j. m. uit het Oldebroek

                                       Jannigien Jans j. d. van Kampen

R. A. Kamperveen Boek 3354, Fol. 33, 28.11.1759

Compareerde Jannetjen Jantzen Dijk wed. van wijlen Henderik Jantzen Dril in desen geassiteerd met Berend Jantzen van de Wetering als haar verkoren en bij den gericht toegelaten momber. Zeggende zich weder in een tweede huwelijk te begeven en evenzulks naar rechten verplicht voogden over haar dochtertje genaamd Geertruijt Henderiks Dril enz.

voordragende de persoon Peter Reindtz zijnde des kind aangehuwde oom van vaders zijde woonachtig tot Elburg, Gerrit Berendtz Hengeveld des kind oom van moeders zijde wonend aan de Zwartendijk onder de stad Kampen

Testamenten Kampen 1739 - 1751, Fol. 43, 11.07.1740

Testament van Jannichjen Jacobs, wed. van Teunis Schierholt, ziek geassisteerd door secr. Muntz als haar momber. Zij legateert aan haar kleindochter Jannichjen Jansen Dijck haar kleren en lijfstoebehoren van zilver en Goud. Tot erfgenamen benoemt zij de drie kinderen van wijlen haar zoon Jan Gerritsen Dijk, te erven van het eene kind op het andere. Als alle drie kinderen als minderjarigen komen te sterven dan zal de helft van de nalatenschap op hun moeder Aaltje Claas en de andere helft op testatrices broeder of zusters of hun erfgenamen. Tot voogden en administrateurs over haar drie kleinkinderen nomineert zij Helmich Henriks en Claas Jansen, beiden wonende te Zalk.

 

Doopdatum 30 nov. 1731 Broederkerk te Campen

dopeling; Jannechien Dijk

vader; Jan Gerritsen Dijk

moeder; Aaltie Claasen Schirhout

mijn veronderstelling werd gisteren bevestigd

Harm

Pagina's