Arendje Gerrits

Doorjandeklarkop29/01/2017 - 16:56

Arendje Egberts is geboren te Mastenbroek op 25-2-1777 en gedoopt aldaar 2-3-1777; dochter van Gerrit Aarts en Jentjen Jans Riesebos.

Op 17-5-1828 is er sprake van een Arendje Gerrits Rijzebosch vrouw van Egbert Jans Knol en moeder van Jan Egberts Knol, de bruidegom.

Geen huwelijk of overlijden gevonden van Arendje Gerrits.

Ik heb een vermoeden dat Arendje Gerrits en Arendje Gerrits Rijzebosch één en dezelfde persoon is. Mischien heeft haar vader later de naam Rijzebosch aangenomen?

Is er iemand die hier meer duidelijkheid over verschaffen kan??

 

 

Reacties

afbeelding van ria van bessen

Is het bekend dat Hendrikje [doop 01-01-1786] de dochter van Gerrit Aarts en Jentje Jans Riesebos getrouwd is met Lubbert Peters, en hij dan wedr. van Hendrikje Hendriks de weduwe van Roelof Herms Rietman is?

afbeelding van ria van bessen

Geertje Derks is de dochter van Derk Herms en Dirkje Goossens [Meuleman] op de NW en geb 21 jan 1768 en gedoopt 31 jan 1768 als Geertjen.

De naam Schurink wordt voor het eerst genoemd in de overlijdensakte van haar zoon Willem Knol.

afbeelding van Annelies Onijs Koetsier

Ik denk ook niet dat je dit in het pachtboek terug zou kunnen vinden.
Vermoedelijk zou het kunnen staan in de geestelijke goederen, deze goederen komen van oorsprong uit katholieke instellingen, en zijn rond 1580 door de stad Kampen "over genomen".

afbeelding van Egbert_

Dag Frits,

Deze info is mij bekend. Ik heb een exemplaar van de jaargangen 1948 en 1949 van Gens Nostra in huis, waarin deze gegevens staan. Daarin staat dat de moeder van Jentjen Grietje Derks Schuurink heet, gedoopt op 31 jan 1768 en later huwde met Hendrik Willems Kooyker, de ouderling die weigerde de evangelische gezangen te zingen. Bij haar doop en huwelijk heette ze overigens Geertjen Derks. Waarschijnlijk is ze geboren op 't Vosje aan de Nieuwe Wetering. Recht tegenover de boerderij waar de vader van Jentje is geboren.

Groet, Egbert

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Gerrit Aarts is de broer van Marrigje Aarts, zij huwde met Hendrik Luiten Bakker jm uit Wanneperveen - ondertr. 28-03-1761 / 5 april huwelijk 19 april Mastebroek. Hij is voogd over haar kinderen.

Over H L Bakker is hier ook een topic op dit forum.

En ja dit blijven natuurlijk zoektochten, zullen gegevens altijd door elkaar lopen, niet chronologisch zijn en met uitstapjes naar aangetrouwde familie. Daarvoor is het ook een zoektocht.

afbeelding van ria van bessen

 

Gerrit Aarts

Zijn stiefvader is Arent Roelofs. Zijn vader is Aart Lamberts, deze was eerder gehuwd. .

Kinderen uit dat huwelijk: Annigien Aarts x Johannes Timmerman, Fribbelt Gerrits x Lijseberth Aerts

zie Ijsselmuiden f 54 dd 6 mei 1754

Fribbelt Gerrits is gehuwd met Elisabeth Arents [huwelijk Mastebroek 28-09/21-10-1753] en volgens f296 dd 31-10-1761 stellen deze als onderpand voor een lening hun huis en berg staande op het erve de Werf die aan de Arme Vreemde Wesen toebehoort gelegen aan de zeedijk.

volgens Ijsselmuiden f 56 dd 24 juni 1754 heeft Annetje Gerrits wed van Aart Lambers 2 kinderen m.n. Marretjen en Gerrit. Voogden Gerrit Sijmens en Heijmerich Gerrits.

Dopen kinderen in Mastebroek

2e huwelijk van Annetje zit in Mastenbroek 10-5/ 9 juni 1754

afbeelding van Egbert_

Dag Frits,

Ik weet van het boek van Geuje van der Linde en ken iemand die het in bezit heeft. Maar ik denk niet dat de boerderij er in staat, als ik het goed heb alleen pachtboerderijen op Kampereiland. Maar wel bedankt voor het aanbod.

Egbert

afbeelding van van'tspijker

Jan, Egbert,

In mijn foto archief vind ik de doop op 06.10.1805 (geboren 30.09.1805) te Mastenbroek van Jentjen Herms (Knol) die op 15.02.1827 trouwt met Derk/Dirk Arents (van 't Spijker) te Zwollekerspel (Mastenbroek ??). Zij is een dochter van Herm Jans en Geesjen Derks (?). Zij overlijdt op 27.06.1827 aan de Kamperzeedijk/Genemuiden.

Als je hier iets  aan hebt, en een cc wilt, laat me dan je emailadres even weten.

Frits

 

afbeelding van van'tspijker

Egbert,

Weet je een aanduiding voor de mogelijke stadserve van Kampen ??

Er is een boek waarin (de meeste) erven van de stad Kampen beschreven staan, met hun pachters door de eeuwen heen.  Die erven liggen voor zover miij bekend (voornamelijk) op het Kampeneiland. De juiste naam weet ik zo uit mijn hoofd niet, maar het boek ligt zeker in het HCO. Als je dat wilt, en zelf niet kunt, wil ik tzt als ik weer in het HCO ben (ik was er vandaag de helke dag) voor je nakijken. Wellicht hoort deze er ook bij. de beschreven boerderijen, Maar het weten van het erfnummer is dan wel handig.

Frits.

afbeelding van Egbert_

Nog een enkele aanvulling. Arendje is overleden op 11 mei 1875, als vermeld in Gens Nostra. Volgens wiewaswie.nl als Aarntje Gerrits Riesebos.
bronvermelding: Documenttype: BS Overlijden, Erfgoedinstelling: Historisch Centrum OverijsselHistorisch Centrum Overijssel, Plaats instelling: Zwolle, Collectiegebied: Overijssel,
Archief: 0123, Registratienummer: 15578, Aktenummer: 70, Registratiedatum: 11 mei 1875, Akteplaats: Zwollerkerspel

De jaartal 1799 op de paardekarnmolen kan ook het jaar zijn waarin het echtpaar de boerderij ging bewonen. Daar het een pachtboerderij van de stad Kampen betrof, moet er in de pachtgegevens van Kampen wel wat te vinden zijn. Als dat zo is, verneem ik het graag.

Pagina's