Arend Jan Brinkman

Dooreppeop17/04/2017 - 07:47

Jan Willem Brinkman x Gerritdina Zeeman noemen hun laatste kind Arend Jan, geboren rond 1857 te Nieuwleusen (wanneer exact?). De zus van Jan Willem, genaamd Aaltje, is getrouwd met weduwnaar Gerrit Luten Sok (Lok) en hun enige kind heet ook Arend Jan (22-2-1853 Nl). Zowel deze Arend Jan als Aaltje overlijden beide al in 1853 en Gerrit hertrouwt in 1854 met Hendrikje Bos. Hun eerste kind heet weer Arend Jan (24-1-1855 Nl). Deze overlijdt ook weer op jonge leeftijd. In 1861 krijgen ze weer een Arend Jan.

Ik heb de voorouders van deze mensen redelijk goed in beeld, maar kan de naam Arend Jan niet verklaren waar die wegkomt. Temeer omdat Gerrit Luten Sok uit zijn eerste huwelijk ook al een Arend heeft (1839) die leeft tot 1901. Wie weet meer? bvd

Reacties

afbeelding van ria van bessen

 Ik vind het altijd leuk om elke genealogische puzzel op te lossen, ook al heb ik er verder zelf geen persoonlijk belang bij.

Ik neem wel contact met je op, dat 'werkt' wat makkelijker.

afbeelding van eppe

Jan Stolte in Nieuwleusen zijn tweede dochter heet Bartha (1709). Jan Werners Stolte in Zwolle zijn (oudste?) dochter heet Bartha (1650). ik heb een theorie bedacht hoe de Nl-tak afstamt van de Zwolle-tak. Wellicht beter om dat via prive e-mail te doen? dat je daar eens naar wilt kijken? of geen interesse?

afbeelding van eppe

Ik zal er vandaag nog eens naar kijken. Toch nog even terugkomen op die Evert Jans Velthuis. Ik vermoed dus dat hij uit Raalte komt, maar het feit dat die akte in 1731 in Zwollerkerspel is opgesteld, betekent ws dat hij ook in dat gebied gewoond heeft? kun je ook zeggen wie de voogd van moederzijde was of hoe de kinderen heetten? wellicht komen we daar nog verder mee? bvd

afbeelding van ria van bessen

Ik heb verder ook niets meer kunnen vinden in die gegevens die ik heb.

Geen voogdij of zo waardoor te verklaren is hoe Jan Stolte een halve neef is.

 

afbeelding van eppe

broer Willem van 1713 klopt ja, dochter weet ik niet, want niet "mijn" tak

afbeelding van ria van bessen

En heeft deze naar Ommen vertrokken Jan Stolte met vrouw Jennigjen een dochter Mijntje en zijn broer is Willem Stolte, dat klopt wel?

afbeelding van eppe

@ bericht 2/3; Jan Jansen Stolte is de oudste zoon van Jan Stolte (schoolmeester en koster) x Jennigje Jans. geboren 1711. Hij vertrekt inderdaad 1742 naar Ommen, zijn derde (!) vrouw komt uit Junne.

@ bericht 1; Bartha Stolte is van 1748. de akte is van 1785. iemand moet volwassen zijn als voogd, dus 25, dus geboren 1760 of eerder. Kan dan geen zoon zijn van een broer van Bartha. Haar vader Antony (1715) trouwt immers in 1742. Het moet dus anders zitten. ws verder weg, achterneef of zo.

 

afbeelding van ria van bessen

bericht 3

En nog een...

Zwollerkerspel nr 621 f356 dd 31 mrt 1742 keurnoten Henrik van Stegen en Karel Jukema

In het gericht is verschenen Jan Stolte van 't Routenvene, zijnde met zijn 'woon' naar het kerspel van Ommen vertrokken.

Hij verklaart te hebben verkocht, gecedeerd en getransporteerd te hebben aan Jan Thijs te Nieuwleusen en zijn erfgenamen 3 roe land, de Hr Dr van Rijssen ter ener en de plaats door Hendrik Jans bemeijerd aan de andere kant en gelegen op 't Routenveen.

afbeelding van ria van bessen

bericht 2

Ik weet nog niet wie die Evert Jans Velthuis is. Maar ik vond wel wat anders.

Zwollerkerspel 50e penning

f57 op 11 oct 1738 maakt Egbert Jochems op 't Roeteveen bekend dat hij van de kosters zoon Jan Jansen Stolte op Roetenveen op St. Michiel 1738 heeft gekocht een huisje staande op het Roetenveen, waarvan de ondergrond van gemeld huisje toebehoord aan de voorschreven costers zoon Jan Jansen Stolte voor 30 gulden, waarvan sonder prejudicie wordt aangegeven of daarvan aan de pachter de 50e penning betaald moet worden of niet.

afbeelding van ria van bessen

Jan Stolte is de halve neef van de kinderen van Barta Stolte. De akte is van 25-10-1785

en dus zoon van de halfbroer van Barte Stolte, zelfde vader maar een andere moeder? Is dat niet mogelijk dan?

Er is inderdaad nog een Jan Stolte in Zwolle, maar die is overleden voor 27-8-1725 en was gehuwd met Zwaantje Akkerman.

Valt ook buiten de elite tak Stolte

 

Pagina's