Adres in Zaln?/Zwollerkerspel

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op28/04/2011 - 19:37

Hallo,

op de persoonskaart van een familielid van mij staat het volgende adres:

Zalné D-10-III Zwollerkerspel

Ik heb begrepen dat Zalné een buurtschap is/was, en Zwollerkerspel een voormalige gemeente rond Zwolle. Maar wat betekent dit adres D-10-III? Zegt dit iemand iets? Zoeken op Google maps geeft overigens wel het gebied Zalné, maar niet een straat met die naam.

groet,

Marije Essink

Reacties

afbeelding van g.rientjes

André je algemene uitleg is volgens mij correct.

Ws. heeft het specifieke geval betrekking op de rand van Zalné.
In 1949 werd D 10-3 waar J. Heinen woonde Oude Almeloseweg 6.
Er bestaat nog een stukje Oude Almeloseweg binnen Zwolle, maar dat is een stukje weg dat voor de opheffing van Zwollerkerspel op het grondgebied van Zwolle lag. Meer oostelijk - dat is meer richting Zalné - lijkt er wat veranderd te zijn.
Bovendien is er daar aan het Almelose Kanaal industrie en recent een woonwijkje verschenen.

vr.gr. Jan Rientjes

afbeelding van AFJ

Beste Marije,

het spijt me ik kan je geen sluitend antwoord geven, maar misschien wel een korte toelichting. Deze is overigens gebaseerd op de situatie in Twente maar ik denk dat het elders in Overijssel niet veel anders zal zijn geweest.

Tegenwoordig heeft elk(?) adres een straatnaam, huisnummer en postcode. Dat was vroeger wel anders. Begin 19e eeuw werden als eerste huisnummers ingevoerd. In Ambt Delden werd per buurschap genummerd, maar in Hengelo (waar dus ook Woolde, Beckum en Oele onder vielen) was een doorlopende nummering die begon in het dorp Hengelo en eindigde in Beckum.
Later werd in Ambt Delden overigens aan het huisnummer nog een letter voor elke buurschap toegevoegd (vóór het eigenlijke nummer).

Ik weet eerlijk gezegd niet wanneer men is overgestapt op straatnamen (die al wel in de negentiende eeuw zijn vastgelegd) met straatnaamgerelateerd huisnummer.

Maar om terug te komen op Zalné: ik denk dat de D slaat op de wijk Zalné binnen de gemeente Zwollerkerspel. Hoe het nummer 110 en III zich verhouden weet ik niet. Misschien is 110 het huisnummer en bevonden zich daar minstens drie verschillende huizen of huishoudens?
Je zult ergens een adressenlijst uit die tijd of een latere omnummerlijst moeten vinden om erachter te komen waar het adres precies lag.

Met vriendelijke groet, André