Aaltje Jans (Scholten?) uit Gerner

DoorAnoniem (niet gecontroleerd)op10/10/2010 - 13:38

Goedenmiddag,

Op 23-05-1768 trouwt te Zalk Aaltje Jansen, j.d. uit Gerner onder Dalfsen, met Berent Hillebrant, weduwnaar uit Veecaten, en op 29-07-1770 te Zalk trouwt Jan Alberts Stoel, j.m. van Mastenbroek met Aaltjen Jansen, weduwe in Veecaten.

In een lang geleden ontvangen genealogie Stoel, wordt deze Aaltje Jansen genoemd Aaltje Jansen Scholten.

Als ik nu mijn beschikbare gegevens bekijk zou Aaltje Jansen een zuster kunnen zijn van Jan Scholten, die op 13-06-1814 in Gerner onder Dalfsen overlijdt en waarvan als ouders worden genoemd Jan Scholten en Janna Remmelts en die op 16-04-1785 te Dalfsen als weduwnaar in Gerner trouwt met Janna Remmels, j.d. in Gerner.

Wie weet meer over deze familie Scholten te Gerner en is er meer informatie beschikbaar over de ouders van Aaltje en Jan Jans Scholten ?

Met vriendelijke groet,

albert de leeuw

Reacties

afbeelding van albert de leeuw

Jan en Ria,

bedankt voor alle informatie. Het is duidelijk geworden wie de ouders van Aaltje Jans Scholten waren.

Mijn "Stoel" contactpersoon is geen nakomeling van Aaltje en haar kwartieren ga ik dus nu niet verder uitwerken.

Met vriendelijke groet,

albert de leeuw

afbeelding van ria van bessen

Albert,

VOT 1748 - Gerner
1 - Egbert Roelofs en Jan Otten.
2 - Janna Jochums.
3 - Miena Jansen.
4 - 2 kinders.
5 -
6 -

en deze kun je ook gebruiken.

Dalfsen Deel 11 folio 134vo
Keurnoten Jan Willems en Jannes Santink
Verschenen in den Gerichte Jan Hendriks en Lubbegjen Gerrits eheluiden en Jan Willems en Geertjen Jochems eheluiden tutore marito en verklaarden om een welbetaalde sa: van penn: te cederen en te transporteren bij dezen aan en ten erfelijke profijte van Hendrik Hilgenkamp en zijn vrouw en erfgenamen 3 1/2 roede hooijland gelegen in den Brand onder den Rosengaarden en 2/3 parten in de thiende gaande uit twee akkeren lands agter Hermen Jansens Berg en uit den sogenaamde an Knollen of Krommen Akker toebehorende Jan Otten uit Gerner slag gelegen in de boerschap Welsem carspel Dalfsen sijnde het selve vrij alodiaal goed zonder bezwaar van enige uitgaande renten. Actum Dalfsen den 15 januarij 1770
was get; Jan Fabius scholtus en Jannes Santink

groet Ria

[ 16. Oktober 2010, 17:45: Bericht gewijzigd door: ria van bessen ]

afbeelding van g.rientjes

Albert
Jan Janssen neemt in 1812 de naam Scholten aan. Zie op deze site van het hco bij <zoeken> <databanken> <naamsaanneming> en daarna <Scholten> en <Dalfsen> invullen.
In de originele akte nr. 135 staat - vrij vertaald uit het frans:
Verschenen is op 6 maart 1812 Jan Janssen, wonende in de buurtschap Gerner in de gemeente Dalfsen, die heeft verklaard, dat hij heeft aangenomen de familienaam Scholten en conserveerd de voornaam Jan. Hij heeft 3 zoons en 1 dochter:
Egbert, 33 jaar,
Jan Willem 23 jaar,
Maria, 20 jaar,
Jan, 15 jaar,
wonende in de buurtschap Gerner.
Hij kan niet (onder)tekenen
- vr.gr. Jan Rientjes

afbeelding van albert de leeuw

Jan,

dat zijn mooie gegevens, die in de volkstelling van 1811 staan. Die bron kende ik niet.

Met jouw gegevens en de gegevens privé ontvangen van een verre, verre nicht kon ik het niet laten om zelf op zoek te gaan op het HCO.

Jan Jans (Scholten), geb. 03-02-1739 is op 15-03-1739 te Dalfsen gedoopt als "Jan, zoon van Jan Otten en Janna Jochems, uit Garnerslag" en dit echtpaar doopt op 03-05-1744 te Dalfsen een dochter Aaltje.

Jan Jans Scholten wordt in de ovl-akte genoemd als zoon van Jan Scholten en Janna Remmelts en als weduwnaar van Janna Remmelts. Die gegevens leken al verdacht maar zijn moeder is dus een Janna Jochems. Jan Jans trouwt (2) 18-05-1777 te Dalfsen als weduwnaar te Gerner met Marrigje Jansen J.D. in Emmen, en trouwt (3) 16-04-1785 te Dalfsen met Janna Remmelts J.D. in Gerner.

Aaltje Jans Scholten overlijdt op 14-05-1829 te Veecaten en er wordt in de ovl-akte aangegeven dat ze dan 98 jaar oud was. Ze was dan wel zeer zeer oud voor die tijd, maar uitgaande van haar doopgegevens was ze dan 85 jaar en nog steeds zeer zeer oud in die tijd. De aangevers kenden haar ouders niet, maar wisten alleen dat ze zeer zeer oud was. Uitgaand van de leeftijd in de ovl-akte vind je haar doop niet in Dalfsen en moesten de gegevens van een broer uitkomst brengen.

De vader was Jan en Aaltje Jans wordt dus zowel Jan Otten als Jan Scholten genoemd. Er vanuitgaande dat Otten hier een patroniem is kunnen we hem dus ook Jan Otten Scholten noemen.

Als ik het doopboek van Dalfsen doorloop zijn er in die tijd minimaal 2 Jan Otten's in Dalfsen, de èèn gedoopt in 1698 als zoon van Otte Janssen en Margien Geerts en de ander in 1709 als zoon van Otte Jansen en Janna Jansen en kreeg èèn van hen de bijnaam "Scholten" om hem te onderscheiden van de ander. Op basis van vernoemingen is Jan Otten Scholten vermoedelijk de dopeling van 1709.

Maar dat geeft nog steeds geen inzicht in de oorsprong van de familienaam Scholten.

Met vriendelijke groet,

albert de leeuw

afbeelding van g.rientjes

Albert
Jan Scholten is volgens de overlijdensakte overleden te Gerner no. 34.
De volkstelling van Dalfsen van 1811 geeft voor huis no. 34 van Gerner (waarbij we dus de 72jarige Jan Jansen moeten hebben):

no. 34:
- Jansen, Jan, boer, 72 jaar, man, geb. 3 feb 1739,
ouders: Jannis [-], Janna Remmels, do. [= dood], gew. hebbende te Gerner, do. [= boer].
- Remmels, Janna, ... , 55 jaar, vrouw, geb. 4 mei 1756,
ouders: Remmeld Gerrits, Maria Stoffers, [-], [-], [-].
- Lambers, Gerrit, boer, 37 jaar, man, geb. 30 apr 1774,
ouders: Lambert Neuring, Fennigjen Gerrits, dood, gewoond hebbende te Liederbroek, bouwman.
- Jansen, Maria, ... , 20 jaar, vrouw, geb. 8 mrt 1791,
ouders: Jan Jansen, Janna Remmels, leven, wonende te Gerner, do. [= bouwman]
- do., Jan Willem, knegt, 23 jaar, man, geb. 20 jan 1788,
ouders: do., do., do., do., do.
- Jansen, Jan, scheper, 15 jaar, man, geb. 20 juni 1798,
ouders: ouders: do., do., do., do., do.

vr.gr. Jan Rientjes