Statie Lierderholthuis

DoorJoop Jansenop07/11/2018 - 11:44

Een aantal van mijn voorouders is in de 18e eeuw gedoopt in de Statie Lierderholthuis. 

Mijn vraag is waar deze voormalige schuurkerk kadastraal gezien precies was gesitueerd. Ik vermoed, dat het niet op de plek was waar de huidige St Nicolaaskerk staat. Maar waar dan wel ?

 

Lierderholthuis. Dit kerkdorp ten westen van Heino ontstond in de 18de eeuw als enige plaats in de marke Heino waar de katholieke eredienst mocht worden gehouden. Ter vervanging van een schuurkerk op het spieker Het Holthuis werd hier in opdracht van pastoor Thale in 1776 een nieuwe schuurkerk gebouwd als statie van de jezuïeten. In 1861-'63 verving men die kerk door de eenbeukige neogotische R.K. St.-Nicolaaskerk (Kerkslagen 1), ontworpen door H.J. Wennekers.

Joop groet

 

Reacties

afbeelding van Joop Jansen

Beste Andre,

Dank je wel voor het meedenken. Het zou mij eigenlijk ook wel logisch lijken dat de huidige St Nicolaaskerk niet zo ver van de toenmalige schuurkerk moet hebben gelegen. Maar toch staat er op de Hottinger Kaart van 1787, op die plek, echt met kleine letters "Roomse Kerk" geschreven.

https://wmsonly-services.geodataoverijssel.nl/viewer/layer/raster_alleen_wms/Hottinger_kaart_1787

 

Ik heb er even een snapje van gemaakt

http://nl.tinypic.com/r/14ncpj4/9

 

En dat zou dan op de huidige kaart hier zijn, En als ik goed reken is dat zelfs een dikke 700 meter van de huidige St Nicolaaskerk verwijderd. Dan zou die Hottinger zich toch wel zeer hebben verrekend, is het niet ?

http://nl.tinypic.com/r/wqvya/9

 

Joop groet

afbeelding van AFJ

Hallo Joop, een (tijdelijk) kerkhuis op het erf Neurink lijkt me niet in overeenstemming met publicaties over de geschiedenis van statie Lierderholthuis en klinkt ook niet logisch. In 1832 is er op de kadastrale kaart ook helemaal geen sprake van een kerk bij het Neurink. De kerk zou dan in 1776 van Lierderholthuis naar Neurink zijn verhuisd en vóór 1832 weer terug naar Lierderholthuis.
Tenzij er aanvullend schriftelijk materiaal is, lijkt het me het meest waarschijnlijk dat Hottinger hier toch een fout heeft gemaakt.

Met vriendelijke groet, André
 

afbeelding van Joop Jansen

Bedankt Andre,

Ik heb inmiddels ook contact gehad met Plaatselijk Belang Lierderholthuis en weet nu dat er van 1685 tot ong 1776 katholieke diensten werden gehouden op het "Spieker Liederholthuis",  dat bestond uit een woonhuis en een tot kerk verbouwde schuur. die eigendom was van de echtelieden Hendrik Arnold van Hoevel tot Hoickinck, jagermeester van stadhouder-koning Willem III, en Maria Elisabeth thoe Boecop. 

Deze moet idd gelegen hebben op zo'n 100 meter ten Noordwesten van de huidige St Nicolaaskerk. Maar in 1776 volgde een verhuizing naar een nieuwe schuurkerk, 

Volgens de geniekaart van kapt-ingenieur Hottinger uit 1783 stond deze "Roomsche Kerk" even ten noorden van het begin van de Meibergerdijk, op het erf van de boerderij "Neurink". 

En dat ligt volgens mij ongeveer 500 meter ten Noordnoordwesten van de huidige St Nicolaaskerk.

En om deze Statie op het erf van de boerderij "Neurink" was het mij dus te doen, omdat hier dus enkele voorouders van mij zijn gedoopt en ook getrouwd.

Joop groet

afbeelding van AFJ

Hier, denk ik.

afbeelding van Joop Jansen

Zeer bedankt Andre.

ik zie op die kadastrale kaart van 1811-1832 de Presbytere (pand # 259) staan. Dat zou dan die Katholieke Statie moeten zijn toch ?

Maar waar precies zou je dat op de huidige kaart moeten situeren ?

Joop groet

 

afbeelding van AFJ

Heino sectie E nummer 259.

Met vriendelijke groet, André