Nog meer Huijsmannen, Huysmannen en Huismannen

Doorhuismangenenop16/11/2010 - 13:43

Nogmeer Huijsmannnen, Huysmannen en Huismannnen.

Mijn voorvaderen komen uit de kop van Noordwest Overijsel kwamen. Zoals bekend wemelt het hier van de Huismannen (boeren), daarom heb ik geprobeerd de verschillende takken wat uit elkaar te halen met een focus op de achttiende eeuw. Mijn eigen tak, die van Claes Jans Huijsman uit 't Nederland, is naar het heden toe onderzocht. De tak van Jan Hendriks Huisman uit Wetering kruist de tak van Claes Jans een aantal malen, daarom is die tak ook iets meer gescreend.
De nakomelingen van zowel "Claes Jans"als van "Jan Hendriks" komen beiden later nadrukkelijk naar Zuidwest Friesland.
Interessant hierbij is dat de nakomelingen van Jochem Fransen (Ruijter) en Wijchertje Hendriks Huisman (ca 1700) later veelal de naam Huisman aannemen. Zij volgen dus moeder's naam.

Ook de aantrouw van de Claes Jans Huijsman tak is opgenomen in de stamboom. Het gaat hier aan de families Weggen, Hollander, Kooij, Pen, Koning, Kluitenberg, Holtkamp, Vaartjes, Stik, Luiten Jetten en Doeve om er een paar grotere te noemen.
Zo ontstaat er een aardig inzicht tussen deze families in de kop van Overijssel in de acttiende eeuw.
Dan wordt ook de familiesituatie van Dirk Harms uit Kalenberg/ Wetering, waarover indit Forum eerder vragen zijn gesteld, ineens veel duidelijker.

Graag wil ik jullie uitnodigen om een kijkje te nemen op mijn site (http://www.huismangenen.nl) die sinds een paar dagen in de lucht is.
Voor aanvullingen en correcties houd ik mij aanbevolen!