Sarijs-handschriften

Topstuk Sarijs

In onze depots zijn schitterende manuscripten te vinden. Beroemd zijn de Sarijs-handschriften, die tussen 1475 en 1500 waarschijnlijk in Zwolle gemaakt zijn.

Verlucht
De Sarijs-handschriften is een groep Middeleeuwse teksten, versierd door schilders die verbonden waren aan het Fraterhuis in Zwolle. De handschriften zijn 'verlucht' met prachtige miniaturen.

Van Marijs naar Sarijs
De zogeheten getijdenboeken werden 'afgeschreven' door leerlingen aan de Latijnse school in Zwolle, die naast het Fraterhuis gehuisvest waren. Zij verdienden zo kost en inwoning bij de fraters van de Moderne Devotie. Tijdens het overschrijven ontstonden wel eens fouten, misschien omdat zij niet alle letters goed konden lezen. Zo verbasterden zij in hun werk de naam van de heilige Marijs in Sarijs.
De Sarijs-handschriften zijn over de hele wereld verspreid geraakt. Ze vormen een duidelijk herkenbare groep handschriften door de opmerkelijke aanwezigheid van de niet-bestaande heilige 'Sarijs' in de heiligenkalender.

In ons archief
Wij hebben vier Sarijs-handschriften in onze collectie. Drie daarvan zijn getijdenboeken. Dankzij de steun van de Gemeente Zwolle en de firma Waanders is ook het psalter (te zien op de afbeelding) aan de collectie toegevoegd. Van de circa 80 tot 90 handschriften die nu nog van de Sarijs-groep bekend zijn, is er slechts één psalter bekend.