Fotocollectie Stork

Topstuk Stork Fotocollectie

U ziet hier het aanzicht op de Storkfabriek, vanaf de Haaksbergerdijk in Hengelo. De foto is genomen vanaf het viaduct, op 1 juli 1912. Dit is slechts één van de pareltjes uit de omvangrijke collectie van Stork.

PR-materiaal
De fotocollectie kan gezien worden als een enorme verzameling reclamemateriaal. Stork had al snel door dat goede PR wonderen doet voor de uitstraling van je bedrijf. Hierbij is het zeker vooruitstrevend te noemen dat juist een relatief jong medium als fotografie hiervoor ingezet werd. De collectie werd gebruikt voor het verstrekken van productinformatie maar ook als een middel om de bedrijfsgeschiedenis in beeld vast te leggen.

Van allerlei processen en ontwikkelingen in het bedrijf werden stelselmatig foto's gemaakt. Het productieproces van de diverse soorten machines werd vastgelegd, van fundatieplaat tot de plaatsing op locatie. Maar ook de continue uitbreiding van sociale en medische voorzieningen voor het personeel werd al zeer vroeg in de geschiedenis van het bedrijf gefotografeerd.

Sociale voorzieningen
De ‘verlichte ondernemers’ proberen als patriarchen hun arbeiders door goede sociale voorzieningen tot betrokken medewerkers te ontwikkelen. Zo ontstaat al vroeg, en voordat de overheid dat in het kader van de verzorgingsstaat gaat doen, een uitgebreid stelsel van voorzieningen voor hun arbeiders. Bij Stork ontstaat op initiatief van D.W. Stork in 1883 al een eigen medezeggenschapsorgaan ‘De Kern’ en is in 1881 door hem al een Pensioenfonds in het leven geroepen, als één van de eerste van Nederland. 

Meer zien?
Ga naar Het Geheugen van Nederland.

Meer lezen?
Bekijk de documenten in de bijlage.

Fotokenmerk: NL-ZlHCO_170.1_844. Stork inv.nr. 844