Foto Gerrit Jacobus Wispelweij

Topstuk Wispelweij

Een foto van Gerrit Jacobus Wispelweij. U ziet het Rodetorenplein met de Jufferenwalmolen, een stoomboot ligt aan de kade. Het is 9 juli 1896, 9:30 uur.

Molen van Kok
De Jufferenwalmolen Rodetorenplein 2 werd ook wel 'molen van Kok' genoemd. De molen is in 1917 afgebroken, het restant is in januari 1918 afgebrand. De molenstomp werd in 1998 afgebroken ten behoeve van het Maagjesbolwerk. De schoorsteen naast de molen is van de Zwolsche Stoom-Bierbrouwerij 'Het Schaap' van H.T.J. Schaepman en Co. (Opgericht 1853 door H.T.J. Schaepman. In 1920 werd de bierbrouwerij overgenomen door Heineken). Er waren speciale ijskelders om ondergistend bier te produceren. Het bedrijf stopte in 1920 met de productie, de kelders hebben bestaan tot 1999.

Wispelweij
Wij hebben ongeveer 1000 glasplaten in de collectie, gemaakt door Gerrit Jacobus Wispelweij (1850-1916). De platen zijn meer dan 100 jaar oud. 

Opkomst amateurfotografie
Toen Wispelweij begon met het fotograferen, zo rond 1875, kwam de amateurfotografie net op gang. Er waren niet veel mensen die fotografeerden in die tijd. Wispelweij maakte foto’s van Zwolle van 1875 tot aan zijn dood in 1916. Velen zullen de naam niet kennen als fotograaf, maar als ijzergieter. Tot ongeveer 1970 werden onder de naam Wispelweij vele gietijzeren bruggen, lantarenpalen, banken en andere gebruiksvoorwerpen gegoten.

Het schieten van een plaatje
Fotograferen gaat nu heel makkelijk met digitale camera. Vroeger was het schieten van een plaatje ingewikkelder. De fotograaf sjouwde een stapel glasnegatieven, een zwaar fototoestel en een statief, op drie pootjes, mee. De glasplaat werd in het toestel geschoven, de fotograaf stond erachter met een lap leer over zijn hoofd getrokken, om zoveel mogelijk daglicht tegen te houden.

Glasnegatieven
De glasplaten waren in de fabriek al bewerkt met een emulsie: een laag lichtgevoelige zilverbromide en gelatine. De afbeelding die werd gefotografeerd kwam in negatief op de glasplaat terecht. Thuis kon Gerrit Jacobus Wispelweij de platen op speciaal papier afdrukken.

Fotokenmerk: FD012282