Het gebouw

HCO gebouw in Zwolle


Het imago van archieven is de laatste tijd aan het veranderen. Mensen gaan op zoek naar hun geschiedenis en hebben daar het archief bij nodig.


Op deze trend speelt Historisch Centrum Overijssel in met een toegankelijk en expressief gebouw. We zijn meer dan een archief, we zijn: historisch centrum! Wij hebben sinds april 2006 een prachtige nieuwe vleugel aan ons bestaande gebouw in gebruik. Onze missie wordt mede verbeeld in de transparantie van glas, licht en open ruimten. We zijn verdubbeld qua oppervlakte en kunnen via tentoonstellingen, vele vitrines en multimedia presentaties onze collecties tonen.

Inspiratie gevonden in het archief
Architect Rob Moritz vond de inspiratie voor de vorm bij het basismateriaal van het archief: een omgeslagen vel papier. Als een soepel gekruld blad papier ligt de nieuwbouw van Historisch Centrum Overijssel tegen het oude stenen archiefgebouw.

Met tentoonstellingen, lezingen en films vertellen we van welk belang de geschiedenis is voor het heden. Daarmee bereiken we meer mensen en mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.

Lees over de constuctie
Lees meer over de constructie van onze vleugel in de bijlage "De staalconstructie van een omgeslagen vel papier".