Wij verzorgen presentaties, activiteiten en onderzoeksmogelijkheden voor alle leeftijden. Dit doen we op grond van bijna 20 kilometer archieven en collecties. Ons prachtige gebouw verbeeldt onze missie door transparantie, glas, licht en open ruimten. Via tentoonstellingen, vitrines en multimedia tonen we onze collecties.

 • Van 21aprTot 30sep

  Erfgoedshow Vooruitboeren

 • 9jun

  Lezing: Zwolle en de Hanze

 • 12jun

  Rondleiding: De Diezerstraat, toen en nu

 • 3jul

  Rondleiding: In het voetspoor van de Moderne Devotie

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 9.00 - 17.00 uur
Woensdag: 9.00 - 17.00 uur
Donderdag: 9.00 - 21.00 uur*
Vrijdag: gesloten
(Je kunt tot een half uur voor sluitingstijd stukken aanvragen)

* Tijdens de maanden juli en augustus zijn wij op donderdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Sluitingsdagen 2017
Donderdag 27 april
Donderdagavond 4 mei vanaf 19.00 uur
Donderdag 25 mei

Omdat het HCO op maandag, vrijdag en in het weekend gesloten is voor bezoekers zijn nationale feestdagen die op die dagen vallen niet opgenomen in dit overzicht.

gebouw HCO avond

Het gebouw

Het Historisch Centrum Overijssel is gevestigd in een spectaculair gebouw en maakt geschiedenis en historische informatie toegankelijk voor iedereen.

Met de multifunctionele Geschiedenishal, de studiezaal, het auditorium en de bibliotheek kan de geschiedenis worden bestudeerd, beleefd, bediscussieerd, beluisterd en bekeken.
 

Rondleidingen HCO zomer

Rondleidingen

Ga mee op wandeling door het historisch hart van Overijssel!
Wij bieden rondleidingen aan waarin je kennismaakt met de rijke geschiedenis van Zwolle en Overijssel. 

Er zijn verschillende mogelijkheden. Zowel binnen de archieven van het HCO en ons prachtige gebouw, als in de historische binnenstad van Zwolle.
 

Tarieven

Tarieven

Bekijk onze tarievenlijst. Hierop vind je onder andere: 

 • de kosten voor het maken van scans;
 • leen & uitleen van archiefstukken;
 • en tarieven voor onze rondleidingen
   
educatie HCO

Educatie

Zelf ontdekken waarom je omgeving eruit ziet zoals die eruit ziet, in een project, een les of tijdens een tentoonstelling. Dat is wat wij met onze educatieve activiteiten willen bereiken.

Leerlingen en studenten zijn van harte welkom om met onze collecties aan de slag te gaan. Omdat die niet altijd gemakkelijk toegankelijk zijn, hebben wij ze verwerkt in kant en klare lessen en projecten.

Onze educatieve missie luidt: 'Leerlingen ontdekken op een actieve manier heden en verleden in Overijssel.'
 

Dit is onze stad! Zwolle in de jaren '50 en '60

(Foto)tentoonstellingen

Regelmatig organiseren wij, vaak in samenwerking met andere culturele instellingen en organisaties, een (foto)tentoonstelling.

Op dit moment is er geen lopende tentoonstelling. Houd onze agenda in de gaten!

Zaalverhuur

Met ingang van 1 januari 2016 stopt het HCO met zaalverhuur. Door aangescherpte wet- en regelgeving zijn wij, als overheidsinstelling, verplicht om commerciële activiteiten op dezelfde manier af te handelen en door te berekenen als het bedrijfsleven.

Voor het HCO zou dit een lastenverzwaring betekenen. Daarom is besloten om met ingang van 1 januari 2016 te stoppen met zaalverhuur.
 

Publicaties

Nieuwkomers in Overijssel

In 2012 vonden er enkele feestelijke boekpresentaties plaats van nieuwkomers in Overijssel. Elk boek bevat verschillende levensverhalen van personen die zich in Overijssel hebben gevestigd.

Cursussen
Als onderdeel van het Cultuur- historisch Netwerk Overijssel, heeft het HCO gewerkt aan het samenstellen van een programma Deskundigheidsbevordering. Dit heeft geleid tot een aanbod van workshops dat te vinden is in een digitale brochure.
 

Antiquariaat InDruk

Antiquariaat

Met ingang van 1 januari 2016 is het HCO gestopt met het verkopen van antiquarische boeken voor Antiquariaat Indruk. De verkoop van deze boeken gaat nog uitsluitend via de website van Antiquariaat Indruk.