Lezing: Eindelijk de IJssel! 200 jaar Willemsvaart

10mei
Willemsvaart pontje

Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee haar lang gewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. Zompen, praamschuiten, kofjes en beurtschepen namen bezit van het water. Al snel bleek de Willemsvaart te smal en werden allerlei aanpassingen gedaan. De vaart heeft dienst gedaan tot het in 1964 door de opening van het Zwolle-IJsselkanaal zijn oorspronkelijke functie verloor.

Tegenwoordig is de Willemsvaart een belangrijke cultuurhistorische ader in de stad. De toegangspoort tot de IJssel, het complex Katerveersluizen, is aangelegd in een schans. Het is daarmee een unieke combinatie van een waterbouwkundig werk en een vestingwerk. Tijdens deze avond nemen we u mee in de mooie historie van de Willemsvaart.

Meld u aan voor deze lezing via de website van Waanders In de Broeren.

Muziek: Janpieter Boudens en Erik Raayman
Organisatie: Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en Zwolse Historische Vereniging

Praktische info
Locatie: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3
Inloop: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: gratis, consumpties voor eigen rekening

Erfgoedplatform Zwolle
Deze lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle, deze wordt gevormd door: Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Historisch Centrum Overijssel, Vrienden van de Stadskern, Zwols Architectuur Podium, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle, Waanders In de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Stadsherstel Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Stichting Allemaal Zwolle

Beeld: Pontje Willemsvaart