Historicidagen 2019

Van 22augTot 24aug
Historicidagen 2019

De Historicidagen 2019 is hét congres door en voor historici in Nederland. Het congres is een initiatief van het KNHG, die de Historicidagen dit jaar organiseert in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het thema is Inclusieve Geschiedenis. Aanmelden kan via www.historicidagen.nl/inschrijven/. KNHG-leden en studenten krijgen daarbij nog eens extra korting. Wees er snel bij!

Programma bekend
Het programma van de Historicidagen is bekend! Neem vooral een kijkje. Hieronder een greep uit de hoogtepunten die de Historicidagen van 22 tot en met 24 augustus 2019 te bieden hebben.

Key note sprekers
Op donderdagavond 22 augustus houdt emerita hoogleraar Catherine Hall van het London University College een key note lezing getiteld ‘Men, Women and Slavery’. Ze benadrukt het belang van een intersectionalistische aanpak, met name het gender perspectief, in haar onderzoek naar slavernij in het Britse Rijk tijdens de achttiende eeuw. Wayne Modest is hoofd van het Onderzoekscentrum voor Materiële Cultuur in Leiden. Hij is onder andere bekend van zijn publicatie Words Matter, waarin hij de terminologie binnen musea en tentoonstellingen aan de kaak stelt. Zijn key note lezing op vrijdagochtend 23 augustus gaat over de weg naar inclusiviteit: ‘On being included: again, and again, and again…’.  

Slotdebat
Het slotdebat wordt geleid door niemand minder dan historicus en journalist Coen Verbraak. In navolging van zijn bekende documentaire reeks Kijken in de Ziel, presenteert hij tijdens de Historicidagen de nog nooit eerder vertoonde live versie van Kijken in de Ziel van de Historicus. Benieuwd welke historici aan tafel schuiven met Coen om hun ziel bloot te leggen? Houdt vooral onze website in de gaten!

Sessies en controverses
De programmacommissie heeft uit de ingekomen voorstellen een programma samengesteld van 46 sessies, acht pitches en acht controverses. Onderwerpen die voorbijkomen zijn: inclusiviteit in en voor de klas, inclusieve voetnoten of (auto)biografieën, regionale geschiedenis, de inclusiviteit binnen de academische wereld, 100 jaar vrouwenkiesrecht, het koloniale verleden en nog veel meer. Neem vooral een kijkje in het programma.

Er is meer…
Barbara Henkes (RuG) organiseert in samenwerking met de Groninger Archieven een wandeling langs het slavernijverleden van Groningen. In de Universiteitsbibliotheek krijg je een exclusieve rondleiding langs de nieuwe tentoonstelling ‘Honger naar kennis, het belang van boeken voor de vrouwenbeweging’ en zelfs een unieke kennismaking met stukken uit de bijzondere collecties van de RuG. Ook organiseren leden van GHD Ubbo Emmius en Jonge KNHG twee Historische Cafés, waar onder het genot van een drankje tijd is voor ontspanning en netwerken.

Jonge Historici
Hét congres voor historici in Nederland is niet compleet zonder jonge historici : studenten en starters. Jonge historici zijn betrokken bij de Historicidagen, als spreker, medewerker of deelnemer. De organisatie is nog op zoek naar Groningse studenten die zich als floormanager willen inzetten tijdens de Historicidagen. Niet alleen staat het mooi op je CV, maar krijg je ook gratis toegang tot het gehele congres! Interesse, stuur een mailtje naar Jet Spits, projectsecretaris Historicidagen.