Groene Parels - Tuinhistorisch onderzoek in de archieven

16mei
Omslag boek Groene Parels

Helaas is de avond rond tuinhistorisch onderzoek in de archieven geannuleerd wegens een te laag aantal deelnemers. Op 15 mei 2020 zal de lezing 'Groene Parels' plaatsvinden in de lezingenreeks van het Erfgoedplatform Zwolle, meer informatie hierover volgt. Deelnemers ontvangen een e-mail.
 

Tuinhistorisch onderzoek in de archieven
Overijssel heeft een unieke collectie van parken en tuinen, die hier in een periode van 1780 tot 1830 bij buitenplaatsen en landgoederen werd aangelegd. Ze werden aangelegd in de romantische landschapsstijl met slingerende paden, vijverpartijen, glooiingen en bijzondere bouwwerken. Vele tuinarchitecten en eigenaren van buitenplaatsen en landgoederen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit bijzondere. Tuinhistorisch onderzoek helpt om meer inzicht te krijgen in de ruimtelijke ontwikkelingen en de mensen die hierbij betrokken waren. Daarbij is archiefonderzoek van groot belang. Op donderdag 16 mei wordt in Historisch Centrum Overijssel een speciale avond georganiseerd over verschillende aspecten van tuinhistorisch onderzoek in de archieven. Aan de hand van bijzondere voorbeelden van verschillende bronnen is er aandacht voor de aanpak, methoden en de valkuilen van onderzoek en de interpretatie van verschillende soorten bronnen.

Tijd en locatie
Donderdag 16 mei 2019, van 19.00 tot 21.30 uur
Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat, Zwolle
Parkeren: Eikenstraat 20, 8021 WX, Zwolle

Programma
19.00 uur - Inloop
19.15 uur - Ontvangst en welkom 
19.20 uur - Archiefonderzoek in Historisch Centrum Overijssel door Jos Mooijweer, onderzoeksleider
19.45 uur - Groene Parels in Overijssel: tuinhistorisch onderzoek in de archieven door Willemieke Ottens, landschapshistorica
20.15 uur - Pauze met koffie/thee
20.30 uur - Groene Parels in Overijssel: architectuur van de landschapsparken door Els van der Laan, landschapsarchitect
21.00 uur - Vragen en discussie
21.15 uur - Afsluiting met een drankje

U bent van harte welkom! Graag aanmelden via onderstaande aanmeldformulier.

Het kan voorkomen dat u geen bevestigingsmail ontvangt of dat deze tussen de spam terechtkomt. Krijgt u de pop-upmelding 'Uw heeft zich zojuist succesvol aangemeld voor 'Groene Parels - Tuinhistorisch onderzoek in de archieven.' na het verzenden van het aanmeldformulier, kunt u er vanuit gaan dat uw aanmelding goed is doorgekomen. In de week voorafgaand aan de lezing ontvangt u een herinneringsmail.

De inschrijving voor deze Activiteit is gesloten. U kunt zich niet meer aanmelden.