Door de ogen van Gerard ter Borch

Van 15decTot 11feb
Gerard ter Borch

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Gerard ter Borch werd geboren in Zwolle. De schilderijen van Ter Borch zijn over de hele wereld verspreid geraakt. Het werk van deze ‘Rembrandt’ van het Oosten is vandaag de dag te zien in de grootste musea.

Voordat Ter Borch professioneel begon te schilderen had hij al veel schetsen en tekeningen gemaakt. In zijn geboortestad Zwolle en op het platteland eromheen vond hij zijn ‘oefenmateriaal’. Via verschillende activiteiten krijg je een kijk op de historische Zwolse binnenstad door de ogen van Gerard ter Borch.


Gevelsteen
Op vrijdag 15 december zal de gevelsteen bij het geboortehuis van Ter Borch aan de Sassenstraat 21 worden onthuld. Dankzij een burgerinitiatief is deze door de gemeente Zwolle geplaatst op de gevel van  waar tegenwoordig de damesmodewinkel 'BUYTEN bij de poort' zit.

Historische route
Van de meeste tekeningen die Ter Borch in de jaren ’30 van de 17de eeuw maakte van stadsgezichten kon de locatie worden bepaald. Deze locaties vormen de basis voor de historische route ‘Door het oog van Ter Borch’, vanaf 15 december te bereiken via een webapp op jouw mobiele telefoon. De route neemt je mee langs twaalf locaties in Zwolle die door Gerard ter Borch en zijn halfzus Gesina in de 17de eeuw getekend zijn. Door de webapp krijg je een kijk door de ogen van Ter Borch. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de webapp met de historische route.

Exposities
Van 15 december 2017 t/m 11 februari 2018 is een expositie rond Ter Borch gratis te bezichtigen in de Grote of St. Michaëlskerk aan de Grote Markt. In deze expositie hangen ook tekeningen van leerlingen die langs locaties zijn gegaan waar Ter Borch heeft gezeten om zijn schetsen en tekeningen te maken.

In Museum de Fundatie hangt een unieke zeventiende-eeuwse serie van 12 portretten van de familie Craeyvanger, geschilderd door Gerard ter Borch. Wij moedigen je aan deze te bekijken.

Lezing
In de avond op vrijdag 15 december wordt er een gratis lezing verzorgd in Waanders In de Broeren door het Erfgoedplatform Zwolle over deze, al in zijn eigen tijd, erkende kunstenaar. De spreker is Ralph Keuning, directeur Museum de Fundatie. Aanvang 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Kijk voor meer informatie en hoe je, je kan aanmelden op de website van Waanders In de Broeren.


De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door: Allemaal Zwolle, Gemeente Zwolle, Museum de Fundatie, Waanders In de Broeren, Erfgoedplatform Zwolle, ZoGemaakt - goed in kunstlessen, het Academiehuis en Historisch Centrum Overijssel.

Beeld: zelfportret Gerard ter Borch, collectie Mauritshuis, Den Haag