Agenda

 • Willemsvaart pontje
  10mei

  Lezing: Eindelijk de IJssel! 200 jaar Willemsvaart

  Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend in Zwolle.

 • Van Korset tot Papadag
  13mei

  Van korset tot papadag: over recht & vrijheid

  In 2019 heeft Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én voor vrouwen. De verworvenheid om in vrijheid te mogen stemmen, is iets om te vieren. Op 9 mei 1919 stemt de Tweede Kamer in grote meerderheid voor vrouwenkiesrecht, maar waar blijft toch die eerste vrouwelijke premier? En moeten er volgens u meer vrouwelijke politici zijn? Maandagavond 13 mei vieren we onze vrijheid en ons stemrecht, maar gaan we hierover ook met elkaar in gesprek, duiken we de geschiedenis in met Theater de Makkers en krijgen we tips en verhalen van politiek historicus Eveline van Rijswijk. 

 • Omslag boek Groene Parels
  16mei

  Groene Parels - Tuinhistorisch onderzoek in de archieven

  Overijssel heeft een unieke collectie van parken en tuinen, die hier in een periode van 1780 tot 1830 bij buitenplaatsen en landgoederen werd aangelegd. Op donderdag 16 mei wordt in Historisch Centrum Overijssel een speciale avond georganiseerd over verschillende aspecten van tuinhistorisch onderzoek in de archieven.

 • Jong Historisch Café bij HCO
  21mei

  Historisch Café: Onruststokers

  De grootste gebeurtenissen in de geschiedenis hangen samen met onruststokers. Onruststokers verzetten zich, bewust of onbewust, tegen de gevestigde orde. Op dinsdag 21 mei is er in Historisch Centrum Overijssel een Historisch Café met als thema ‘Onruststokers’.